Frå toppen – Veke 9: Fremragende undervisning

Torsdag fikk jeg gleden av å være tilstede under utdelingen av Olav Thon Stiftelsens priser for 2016 i Universitetsaulaen i Oslo. Spesielt hyggelig selvsagt å bivåne tildelingen av de nasjonale priser for fremragende undervisning til både Karin Pittman og Christian Jørgensen fra BIO, i selskap med fire andre kolleger fra andre norske universitet. Prisene er på 500.000 kroner hver. I tillegg fikk Anne Gro Vea Salvanes tildelt 1,2 millioner kroner i støtte til sitt undervisningsrelaterte forskningsprosjekt «Økosystem, klima og variasjon i eit mini-havøkosystem: ein vestnorsk fjord». Veldig moro, og vel fortjent! Gratulerer til alle tre!

Christian pryder også forsiden til siste utgave av Forskerforbundets blad Forskerforum, som inne i bladet har en lengre artikkel om vårt fremragende Senter for fremragende biologiutdanning, bioCEED. – Problemet er ikkje å få til undervisning med høg hallelujafaktor, spørsmålet er kva studentane lærer, sier senterleder Vigdis Vandvik i et intervju. Både politikere og rektorer har begynt å snakke om viktigheten av å heve statusen til undervisningen, både som et kriterium ved tilsetting, og som en forventning til vitenskapelig ansatte. bioCEED har satt fokus på systematisk kvalitetsarbeid og det å utvikle en lærerkultur med fokus på kvalitet i undervisningen.

Basert på inspirasjon fra Lund har bioCEED også tatt initiativ til å etablere en meritteringsordning for fremragende undervisning ved UiB. Ordningen som er foreslått vil være basert på søknad fra den enkelte underviser og bygget på en slags mappevurdering. Kriterier som fokus på studentenes læring, utvikling over tid, og en forskende tilnærming til undervisningen vil ligge til grunn, og vil kunne gi grunnlag for status som fremragende underviser med tilhørende lønnsopprykk. Et lignende forslag er presentert i den ferske rapporten Innsats for kvalitet fra en komité nedsatt av UiT og NTNU.

Hva nøler vi etter?

Hilsen Anders